Jaarverslag De Mussen

stichting de mussen
JAARVERSLAG 2023

Voorwoord

Beste lezer,

“Iedereen verdient een kans om mee te doen.” Dit is niet alleen een droom, maar ook een rotsvaste overtuiging die ten grondslag ligt aan alles wat we bij De Mussen doen. We zetten ons in voor alle buurtbewoners, van jong tot oud. Het recht om deel te nemen aan de samenleving, ongeacht leeftijd, achtergrond of omstandigheden, vormt de kern van ons werk. We zetten onze deuren wagenwijd open om iedereen de kans te bieden om mee te doen, om te leren en te groeien in een veilige en ondersteunende omgeving.

We kijken terug op een inspirerend 2023 waar we mooie ontwikkelingen hebben doorgemaakt. In 2023 is extra ingezet op samenwerking met partners uit de wijk. Samenwerking over de grenzen van zorg en welzijn, sport en andere domeinen heen, heeft ons in staat gesteld onze wijk te versterken. Ook de samenwerking met de bewoners is geïntensiveerd: zij gaven advies via de ouderraad en via participatief actieonderzoek konden ouders meedenken over wat de wijk nodig had. Ook binnen de Kinderwijkraad zetten kinderen zich actief in en zijn mooie wijkacties opgezet om de wijk te verrijken en te versterken. Samen kunnen we meer bereiken, meer kansen creëren en meer dromen verwezenlijken.

Terugkijkend op het afgelopen jaar zien we dat de inspanningen van het team, de vrijwilligers en de bijdrage van enthousiaste partners hebben geleid tot tastbare resultaten. Samen met ons gemotiveerde team, buurtbewoners en enthousiaste partners kijken we vol vertrouwen uit naar 2024. Een jaarverslag betekent even stil staan, terugkijken en dan: lessen trekken en vooruitkijken. Het vertelt in een notendop wie we zijn, wat we doen maar vooral ook waar we van dromen. In dit jaarverslag hebben we een selectie gemaakt van een aantal programma’s aan de hand van de volgende opgaves: 

  • Actief Burgerschap
  • Eigen (veer)kracht met ondersteuning
  • Gezondheid, leefstijl en bewegen
  • Maatschappelijke verbinding
  • Ontwikkeling en Educatie
  • Opgroeien en gezin
  • Samen tegen armoede

Per opgave hebben we een aantal programma’s uitgelicht en nemen we je mee in ons verhaal.

Zoals in het jaarverslag kan worden gelezen gaat het goed met De Mussen. Dit alles kan plaatsvinden dankzij de enorme inzet van onze werknemers en de vele vrijwilligers. Zij doen geweldig  werk. Maar ook de donateurs, de gemeente Den Haag en de vele fondsen die ons steunen dragen daar hun steentje aan bij. Veel dank daarvoor.

Mocht je als professional, bewoner of als geïnteresseerde meer willen weten, neem gerust contact met ons op!

Rolf Schuurman
Voorzitter bestuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over De Mussen

Over De Mussen

 

 

 

 

Stichting De Mussen ligt in het hart van de Haagse Schilderswijk. De Mussen biedt door middel van een divers scala aan programma’s en activiteiten, kinderen, jongeren en hun ouders in de wijk kansen op ontwikkeling. Onze werkwijze is integraal en sluit nauw aan bij de leefwereld van wijkbewoners. De participatieladder wordt hierbij gehanteerd als leidraad. Wekelijks wordt De Mussen bezocht door ruim 2000 buurtbewoners van alle leeftijden en verschillende culturele achtergronden.

De missie van De Mussen is het bieden van kansen op ontwikkeling voor kinderen en volwassenen uit de Haagse Schilderswijk. We stimuleren een veilige en ondersteunende community waarin alle buurtbewoners, ongeacht hun leeftijd, achtergrond of omstandigheden, de kans krijgen om deel te nemen, te leren en te groeien.

De Mussen zet zich in voor een vitale en inclusieve wijk waarin iedereen mee mag en kan doen. Onze aanpak is proactief en is gericht op het bieden van kansen en mogelijkheden. We sluiten onze ogen niet voor de problemen in de wijk en zetten ons proactief in op het voorkomen van problemen waar mogelijk (preventie), maar bieden ook ondersteuning bij problemen en slaan een brug naar (hulpverlenings-) instanties die bewoners verder helpen wanneer dat nodig is.

Onze inspanningen zijn gericht op het creëren van verbinding en relationele afstemming in de wijk. We geloven in een bottom-up benadering en werken zowel voor als met wijkbewoners om een gezond sociaal maatschappelijk klimaat te bevorderen.

 

 

 

 

Opgaves

Actief Burgerschap

Samen tegen armoede

Eigen (veer)kracht met ondersteuning

Gezondheid, leefstijl en bewegen

Maatschappelijke verbinding

Ontwikkeling en Educatie

Opgroeien en gezin

Actief Burgerschap

ACTIEF
BURGERSCHAP

De Mussen zet zich in voor een inclusieve wijk waarin iedereen de kans krijgt om actief deel te nemen. We moedigen wijkbewoners aan om zelf initiatieven te ontplooien en bieden de nodige ondersteuning om deze te realiseren. Daarnaast zetten meer dan 150 vrijwilligers, zowel uit de wijk als daarbuiten, zich in voor diverse programma’s bij De Mussen. Zo leveren zij een waardevolle bijdrage aan het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen in de wijk.

Ouderraad

Sinds maart 2022 zijn 7 moeders uit de wijk actief binnen de Ouderraad. Wij vinden het belangrijk dat ouders betrokken zijn en meedenken over het aanbod en de aanpak binnen De Mussen. Dit draagt bij aan draagvlak en aansluiting bij wat er echt nodig is in de wijk. De Ouderraad kwam in 2023 8 keer bij elkaar en gaven gevraagd en ongevraagd advies aan professionals binnen en buiten De Mussen.

 

We hebben deze groep ouders in het tweede jaar zien groeien in hun rol en we zijn dan ook erg blij met hun de inzet en betrokkenheid.


Wij zijn een groepje moeders uit de Schilderswijk met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Samen vinden wij het belangrijk om te weten hoe onze kinderen opgroeien in een kwetsbare wijk zoals de Schilderswijk. Wij denken daarom graag mee over de toekomst van onze, maar ook andere kinderen in de wijk. Kinderen en vooral ouders die door verschillende leefomstandigheden niet altijd de juiste hulp kunnen krijgen. Om niet geïsoleerd en onbereikbaar te raken, hopen wij door onze betrokkenheid in de ouderraad een waardevolle bijdrage hieraan te kunnen leveren.

 

Ons Gegeven advies in 2023:

  • Input en feedback op de verandertheorie binnen het programma Samen Kansrijk en Gezond in de Schilderswijk.
  • De vragen voor deelnemers en bewoners voor het onderzoek naar de werkzame elementen van het programma Samen Kansrijk en Gezond in de Schilderswijk.
  • Feedback en input ten aanzien van de uitkomsten van het buurtonderzoek dat de Buurtsportcoach heeft gedaan over gezondheid en bewegen.
  • In gesprek met zorgverzekeraars CZ en VGZ de ervaren behoeften en knelpunten die bewoners ervaren rondom zorgverzekeringen. De ouderraad heeft bij ruim 100 bewoners input opgehaald. Wat vinden wijkbewoners van hun zorgverzekering? Wat verwachten zij van hun zorgverzekeraar? Wat zien de wijkbewoners als de belangrijkste gezondheidsproblemen in de Schilderswijk? En aan welke informatie is er behoefte? De resultaten van deze uitvraag zijn door een afvaardiging van de ouderraad aan de verzekeraars gepresenteerd. Eén van de acties die hieruit is voortgekomen is een voorlichting over het mogelijk overstappen naar een nieuwe zorgverzekering aan het einde van 2023.

KINDERWIJKRAAD

‘It takes a village to raise a child’. Dat is het uitgangspunt van de Vreedzame Wijk. Het idee achter de Vreedzame Wijk is dat democratie niet alleen iets is wat je leert op school, maar ook iets is wat je oefent in de wijk. Kinderen leren samenwerken, conflicten oplossen en respectvol met elkaar omgaan.

 

In 2023 was er een enthousiaste groep kinderen actief in de Kinderwijkraad. Twintig kinderen van vier omliggende basisscholen (De Triangel, Prinses Irene School, Jan Ligthartschool en ’t Palet) zetten zich in voor de wijk. Elke school hield verkiezingen en er sloot een nieuwe school aan bij de Kinderwijkraad. Het enthousiasme was groot, wat zorgde voor een succesvol jaar, er ontstonden prachtige acties die bedacht waren door de kinderen zelf.

 

Fantastisch dat het animo zo groot was en de kinderen mooie inspirerende acties bedachten binnen de thema’s: “Houd de wijk veilig” en “Houd de wijk schoon”. Binnen deze thema’s organiseerden de kinderen diverse activiteiten, waaronder:

  • Posters en kaarten verspreiden
  • Afvalinzamelingsactie
  • Bezoek aan het Leger des Heils
  • Hapjes en tekeningen maken voor de bewoners van het Leger des Heils
  • Jaarlijkse verkiezingen voor de Kinderwijkraad op vier scholen

 

We zijn trots op de creativiteit en inzet van de kinderen en kijken uit naar nog meer inspirerende initiatieven in het komende jaar. Voor 2024 hebben de kinderen al een thema gekozen: “We zijn aardig en helpen elkaar/Je mag zijn wie je bent.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VRIJWILLIGERS


Vrijwilligers zijn onmisbaar bij De Mussen!  Ze bieden huiswerkbegeleiding aan basisschoolleerlingen, helpen bij kinderactiviteiten, ondersteunen gezinnen met multiproblematiek, schenken koffie, en verwelkomen buurtbewoners als gastheer of gastvrouw. Daarnaast zorgen vrijwilligers voor het onderhoud van het gebouw en zijn ze beschikbaar voor allerhande klusjes. Het merendeel van de vrijwilligers blijft vaak jarenlang betrokken, wat hun toewijding en motivatie onderstreept. Afhankelijk van hun rol ontvangen zij training, begeleiding en intervisie.

 

Veel van onze vrijwilligers fungeren als sleutelfiguren voor wijkbewoners en stellen ons in staat om snel in te spelen op signalen en behoeften uit de buurt.

 

In 2023 zijn we, met ondersteuning van PEP Den Haag, gestart met het proces om het NOV-Keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld te behalen. Dit keurmerk is bedoeld om de kwaliteit en betrouwbaarheid van ons vrijwilligerswerk waarborgen en verbeteren.

 

Er is een vrijwilligerswerkgroep samengesteld die gevraagd en ongevraagd advies geeft over het vrijwilligersbeleid binnen De Mussen. De werkgroep bestaat uit 6 vrijwilligers van verschillende afdelingen en hebben in 2023 drie keer vergaderd. 

 

Ook werd er, onder het genot van een hapje en een drankje,  een tevredenheidsonderzoek gehouden onder vrijwilligers om inzicht te verkrijgen in de behoeften van de vrijwilligers. Alle aanwezige vrijwilligers gaven aan, dat zij graag door wilden gaan met het vrijwilligerswerk en het erg mooi werk vinden om te doen. Ook werden er een aantal tips gegeven, waar wij als De Mussen mee aan de slag gaan om het vrijwilligerswerk nog beter te maken. 

 

Actief Burgerschap

Activiteit
Totaal aantal vrijwilligers149
Vrijwilligers bij de Kinderwijkraad19
Vrijwilligers bij het Mussenrestaurant15
Vrijwillige mentoren bij de VrouwenAcademie en Werkplaats25
Vrijwilligers Schilderswijk Moeders23
Vrijwilligers Kinderwerk25
Vrijwilligers Jongerenwerk3
Vrijwilligers Meidenwerk4
Vrijwilligers TalentenTent3
Vrijwilligers Buurtsport3
Vrijwilligers Mussenoppas10
Vrijwilligers Huiswerkbegeleiding25


Ik word blij als ik andere mensen kan helpen en ik leer er zelf ook veel van.’

Maatschappelijke verbinding

Maatschappelijke verbinding

Het is fijn om in een betrokken buurt te wonen waar mensen naar elkaar omkijken en sociale contacten mogelijk zijn. De wetenschap dat je terug kunt vallen op een ander geven een gevoel van veiligheid. 

Naast het georganiseerde aanbod vanuit De Mussen, stimuleren we bewoners om zelf initiatieven te ontwikkelen en wanneer nodig onder begeleiding van een professional uit te voeren. De activiteiten richten zich op het verbinden van bewoners van jong tot oud tijdens bijvoorbeeld vakantieactiviteiten, cursussen, kampen, koffie ochtenden en dergelijke. Allemaal activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ontspannen, leren en een sociaal netwerk kunnen opbouwen.

Evenementen

Ruim 100 vrijwilligers, wijkbewoners (jong en oud) hebben meegeholpen tijdens tal van evenementen in 2023. Een greep uit de activiteiten:

  • Vrouwenfeest
  • BBQ
  • Iftar
  • Kerst
  • Buitenspeeldag
  • Sinterklaas
  • Veiligheidsdag
  • Zomerwandeling

Mussenrestaurant

Het Mussenrestaurant wordt elke maand georganiseerd en is een toegankelijke plek waar bewoners samen voor een kleine eigen bijdrage kunnen genieten van een gezonde maaltijd. Het initiatief richt zich op gezinnen in een kwetsbare financiële situatie en/of sociaal isolement, met als doel het verminderen van sociaal isolement en het bevorderen van maatschappelijke participatie.

Bij het Mussenrestaurant hebben 25 wijkbewoners (waaronder ook jongeren) zich vrijwillig ingezet bij het koken van gezonde maaltijden voor bewoners uit de wijk. Zij werden begeleid door een professional bij o.a. het koken, budgetteren en werven. Er werd, in samenwerking met experts uit de voeding en diëtiek, ook aandacht besteed aan gezonde keuzes en het verminderen van voedselverspilling.

Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten zijn er elke keer meer dan 6 vrijwillige moeders uit de wijk bij elkaar gebracht om te koken voor de wijkbewoners. Er is multicultureel gekookt, dus elke keer andere moeders en het eten vanuit een andere cultuur. Zo hebben we eten mogen proeven van landen zoals, Somalië, Syrië, Pakistan, Italiaans, Curaçao, Nederland en Suriname.

Vakantie activiteiten

Elke vakantie boden het kinder-, meiden- en jongerenwerk mooie programma’s aan, waarin we kinderen uit de wijk een positieve ervaring boden waarin school en het harde werken, kon plaatsmaken voor plezier, spelenderwijs nieuwe dingen ontdekken, nieuwe vrienden en positieve herinneringen maken. 

Het programma tijdens de vakanties werd samen met de kinderen en jongeren bedacht en ouders hielpen bij de begeleiding en uitvoering. Op deze manier sloot het programma aan bij wat nodig was en voelden kinderen en jongeren eigenaarschap en medeverantwoordelijkheid. 

Tijdens de vakantieweken namen bijna 500 kinderen, meiden en jongeren deel. Elke week bedachten zij een thema wat hen aansprak, zoals Social Media, Op reis, Muziek, Beroepen en dergelijke. Vanuit deze thema’s werden allerlei activiteiten in en om het buurtcentrum georganiseerd en werden er ook passende uitjes georganiseerd.  

Naast veel sport en spel in en rondom De Mussen, waren er creatieve workshops zoals kalligrafie, weven, multicultureel koken en djembé. Daarnaast werden er sportieve workshops aangeboden zoals boksen, freerunning en hiphop. Buiten De Mussen werden uitstapjes georganiseerd naar o.a. het Museon, De Uithof, Olympic Games, Zuiderparktheater, Villa Zebra, Museum voor Beeld en Geluid, Karten, Bioscoop en dergelijke. 

Kampen

Ook in 2023 organiseerde het jeugdwerk diverse kampen voor kinderen (en ouders) en meiden. De kampen vonden plaats op de Veluwe, waardoor kinderen zich konden ontspannen in de natuur. Tijdens de kampen werden activiteiten georganiseerd zoals gezelschapsspellen, zwemmen, volleyballen, kanovaren en klimmen. Naast plezier in de buitenlucht, konden kinderen en ouders elkaar leren kennen en werden er nieuwe vriendschappen gesloten.

Er werden vier kampen georganiseerd: een meidenkamp, een kinderkamp en twee ouder- en kindkampen. Deze ouder- en kindkampen vergrootten de betrokkenheid van ouders en versterkten de band tussen ouders en kinderen in een ontspannen omgeving. 

 

Kinderwerk

De Mussen wil een fijne en vertrouwde plek zijn waar kinderen na school met elkaar kunnen spelen en hun talenten en sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Jeugdwerkers begeleiden kinderen in hun ontwikkeling naar volwassenheid. Dit doen zij door het creëren van een veilige plek met activiteiten waar plezier, met de juiste aandacht voor persoonlijke bloei, centraal staan.

De jeugdwerkers werden in 2023 ondersteund door stagiaires, vrijwilligers en ouders uit de wijk. Samen slaan zij een brug tussen het opgroeien thuis, op school en in de wijk. Centraal staat het ontwikkelen van sociale vaardigheden, talentontwikkeling en burgerschapsvorming.

In 2023 waren kinderen elke dag na schooltijd en tijdens de schoolvakanties welkom bij talloze activiteitenprogramma’s op het gebied van ontspanning, ontmoeting, vorming, educatie, kunst, cultuur en sport.  Iedereen mocht meedoen!

 

Meidenwerk

Meiden in de Schilderswijk hebben bij het opgroeien vaak te maken met verschillende, soms conflicterende, verwachtingen van ouders en de maatschappij. Het valt niet altijd mee om daar je eigen weg in te vinden. De meidenclub in De Mussen probeert meiden te steunen in het vinden van hun eigen weg en een eigen stem. Bij het meidenwerk werken we met de Superwoman-methodiek. Deze methodiek bestaat uit een preventief, methodisch groepsprogramma, een themaspel en trainingen. Het programma wil meiden weerbaar maken en ze hun talenten laten ontwikkelen.

Belangrijke thema’s zijn identiteitsontwikkeling, zelfvertrouwen, normen & waarden en zelfbeeld. Daarnaast zijn er ook veel leuke activiteiten voor de meiden bij De Mussen of daarbuiten.

 

Jongerenwerk

De Mussen blijft een van dé plekken waar jongeren vanaf 12 jaar na schooltijd, ’s avonds en in het weekend samen kunnen komen. Onze dagelijkse inloop biedt hen een veilige en gezellige omgeving waar ze kunnen ontspannen, deelnemen aan diverse activiteiten, en actief betrokken kunnen zijn bij de organisatie hiervan. De jongerenwerkgroep biedt daarnaast een platform waar jongeren hun stem kunnen laten horen en invloed kunnen uitoefenen op het jongerenwerk binnen De Mussen.

Onze locatie is niet alleen een plek om te chillen en plezier te maken; jongeren kunnen hier ook terecht voor laagdrempelig advies en ondersteuning. De jongerenwerkers bieden een luisterend oor en, waar nodig, begeleiding naar de juiste hulp bij problemen zoals pesten, eenzaamheid, criminaliteit of uitdagingen rond school en stages.

In 2023 hebben we ons aanbod verder versterkt met een breed scala aan vraaggerichte en ambulante activiteiten op pleintjes en andere vindplaatsen. Hierbij lag de focus op het bevorderen van een gezonde leefstijl, met speciale aandacht voor beweging, voeding en bewustwording rondom drugsgebruik.

Wekelijks vonden gemiddeld 60 jongeren hun weg naar De Mussen, waar ze konden deelnemen aan de open inloop of meedoen aan workshops, samen koken, films kijken, en deelnemen aan voorlichtingssessies. Deze voorlichtingen, opgezet in samenwerking met diverse partners, behandelden actuele onderwerpen zoals het gebruik van snus en lachgas, drillrap, en criminaliteit.

Naast de traditionele vormen van jongerenwerk op straat, pleintjes en scholen, hebben we in 2023 social media effectief ingezet om jongeren te bereiken. Platforms zoals Instagram, TikTok en Snapchat boden niet alleen een manier om contact te onderhouden, maar ook om vroegtijdig signalen op te pikken van mogelijke problemen zoals pesten, depressie of risicovol gedrag zoals bijvoorbeeld het oproepen tot rellen. Wanneer er zorgwekkende signalen werden opgevangen, gingen onze jongerenwerkers proactief in gesprek met de betreffende jongeren om hen de nodige ondersteuning te bieden.

Samenwerking stond ook in 2023 centraal in ons werk. We hebben nauw samengewerkt met een breed netwerk van partners, zowel op stedelijk als wijkniveau. De jongerenwerkers waren vaste partners in diverse samenwerkingsverbanden met de gemeente, politie, bureau Halt, het Veiligheidshuis en andere organisaties. Door constant de ontwikkelingen binnen jongerengroepen in de wijk te monitoren en waar mogelijk preventief op te treden, streefden we ernaar problemen bij zowel individuele jongeren als jongerengroepen te voorkomen.

 

Maatschappelijke Verbinding

Activiteit
Bezoekers VrouwenFeest89
Deelnemers Iftar80
Bezoekers BBQ50
Aantal bijeenkomsten Mussenrestaurant12
Deelnemers Mussenrestaurant540
Deelnemers vakantie activiteiten voor kinderen, meiden en jongeren511
Deelnemers aan 4 kampen (Veluwe)175
3 daags evenement voor jongeren 12+98
Deelnemers activiteiten kinderen, meiden en jongeren tijdens schoolweken320
Ambulant werk met jongeren op straat145
Deelnemers aan 6 ontmoetings- en ontspanningsdagen369
Persoonsgerichte aanpak3
Deelnemers SWM toegeleid naar activiteiten243
Deelnemers Voorlichtingsbijeenkomsten vaders50

“Ik voelde mij vaak alleen als ik thuis was. Ik sprak de taal niet en kende ook geen mensen. Op het schoolplein kwam iemand naar mij toe en heeft me meegenomen naar De Mussen. Ik ben heel blij mee. Ik ben naar nederlandse les gegaan en ik ken nu ook veel meer mensen. Het gaat goed met mij en ik ben blij”

Eigen (veer)kracht met ondersteuning

Eigen (veer)kracht
met ondersteuning

De Mussen zet zich, in samenwerking met partners, in om de veerkracht van kinderen en ouders te versterken. Naast het versterken van veerkracht, zelfredzaamheid en samenredzaamheid, werken we aan het normaliseren en activeren. Ons doel is om zo vroeg en laagdrempelig mogelijk ondersteuning te bieden, zodat inwoners in de toekomst zonder of met minimale (informele) ondersteuning verder kunnen. Daarnaast willen we inwoners betrekken bij de samenleving, zodat zij op hun eigen wijze en vanuit eigen kracht mee kunnen doen en mee kunnen denken over leefomgeving. 

Jubileum Schilderswijk Moeders

2023 was het jubileumjaar van de Schilderswijk Moeders!
Al 10 jaar lang zetten ervaringsdeskundige moeders zich in voor hun buurtgenoten. Het project De Schilderswijk Moeders bestond in 2023 uit een groep van 23 getrainde ervaringsdeskundige moeders met 10 verschillende culturele achtergronden. Zij zich minimaal 12 uur per week in en bieden informele ondersteuning aan mensen uit de Schilderswijk met als doel om wijkbewoners zelfredzaam te maken.

Door hun achtergrond en levenservaring bouwen zij een vertrouwensrelatie op met de wijkbewoners. De vrouwen spreken de taal en kennen de culturele achtergronden van bewoners. Zij komen achter de voordeur bij gezinnen die moeilijk bereikbaar zijn voor de reguliere hulpverlening. Indien noodzakelijk zorgen zij dat hulpverlening op gang komt en vervullen hiermee een brugfunctie tussen de leefwereld van de bewoners en de systeemwereld van professionele hulpverlening.

Waar het vertrouwen van de bewoners in de overheid en instanties laag is, weten deze vrouwen een vertrouwensband op te bouwen. De ondersteuning bestaat o.a. uit:

  • Het bieden van een luisterend oor.
  • Het activeren van geïsoleerde vrouwen.
  • Ondersteuning bieden bij o.a. schulden, eenzaamheid , opvoedingsvragen, relationele problematiek, meegaan naar afspraken.
  • Het inschakelen van professionele hulpverlening.
  • Fungeren als tolk bij gesprekken met professionals.

Voor veel wijkbewoners is de stap zetten door hun verhaal te delen met een Schilderswijk Moeder ook de stap naar het zelf leren oplossen van problemen, de weg vinden naar professionele hulpverlening, het vergroten van hun sociale netwerk en/of het actief meedoen in de samenleving. De Schilderswijk Moeders besteden veel aandacht aan het vergroten van de zelfredzaamheid van de wijkbewoners. Ze maken de wijkbewoners wegwijs in de stad door een eerste keer met ze mee te gaan. Ook leren ze wijkbewoners hoe ze zelf digitale zaken kunnen regelen via een mobiele telefoon of door ze te leren gebruik te maken van de computers bij de bibliotheek.

In november 2023 vierden de Schilderswijk Moeders hun 10 jarig jubileum. Alle geleerde lessen en ervaringen verdienden een podium en daarom hebben zij dit jubileum gevierd met een Ervaringstheater voor publiek in Amare. Ruim 150 bezoekers konden genieten van de bijzondere verhalen van de Schilderswijk Moeders.  

Foto: Bryndis Brynjólfsdóttir 

Rots en water trainingen

In 2023 hebben we in samenwerking met twee externe partners, Youz en Jeugdformaat, vier keer de Rots en Watertraining georganiseerd. Deze preventieve training richt zich op het ontwikkelen van weerbaarheid en sociale vaardigheden bij kinderen in de leeftijdscategorieën 4 t/m 7 jaar en 8 t/m 11 jaar. Rots en Water helpt kinderen om op een positieve manier met anderen om te gaan en versterkt hun zelfvertrouwen.

De training omvatte een combinatie van spelletjes en serieuze oefeningen, allemaal gericht op het versterken van de kinderen. Ook de ouders werden betrokken bij de training. Dit vonden zij fijn en de reacties waren positief. Ouders zagen dat hun kinderen veranderden en positiever gedrag lieten zien, thuis en op school. In totaal hebben er 32 kinderen de rots en water training gevolgd.

Superwoman

Tijdens de meidenwerkactiviteiten werd de methodiek Superwoman ingezet voor meiden in de leeftijd van 10-16 jaar. Meer dan 60 meiden hebben gewerkt met de methodiek, waar we met meiden verschillende thema’s hebben behandeld die meiden in hun kracht zetten. We zagen dat veel meisjes te kampen hadden met onzekerheid en/of ontevredenheid over hun uiterlijk, emotionele problemen ervaren en moeite hebben met de omgang met jongens. Ook vinden sommige meiden het lastig om op te groeien tussen twee culturen. Meiden kunnen hier in deze levensfase erg onzeker over zijn.

Met Superwoman gingen we samen met de meiden actief aan de slag met deze onderwerpen. Meiden leerden op een positieve manier voor zichzelf te zorgen op lichamelijk, mentaal en sociaal gebied. De methodiek is helpend bij het vergroten van de weerbaarheid en het leren ontdekken van hun eigen talenten en kwaliteiten. Een belangrijk succes bleek de veilige omgeving waarin de meiden openlijk konden praten over taboe onderwerpen.

Aan de hand van leuke spelvormen en thema’s werden de meiden ondersteund in hun zoektocht naar zelfbeeld, identiteit en persoonlijke groei.

Dag van de mantelzorg

Mantelzorgers in de Schilderswijk zijn niet altijd zichtbaar. Vaak vinden familie, vrienden en buren het heel normaal om de zorg op zich te nemen wanneer iemand in directe kring door ziekte of beperking hulp nodig heeft. We vinden het belangrijk om deze mantelzorgers te bereiken en hen de erkenning te bieden, hen de gelegenheid te geven om samen te komen, ervaringen te delen en ondersteuning te vinden. In november organiseerden we bijvoorbeeld een speciale dialoog- en verwenavond voor mantelzorgers in het kader van de Week van de Mantelzorger.


 ‘Op 9 november hebben wij de mantelzorgbijeenkomst van De Mussen bijgewoond. Wij hebben deze bijeenkomst als leerzaam en feestelijk ervaren. Wij werden eerst geattendeerd op de activiteiten van de week van de mantelzorg en informatie over mantelzorg. Vervolgens gingen wij gezamenlijk eten met verschillende culturen, dit was heel leuk. Wij hebben ervaringen van andere mantelzorgers gehoord en zijn er nieuwe vriendschappen en contacten ontstaan. De workshops waren divers en leuk om te doen. Persoonlijk vond ik het mooiste van deze avond de verbinding onderling van verschillende culturen bij elkaar. Ook waren de vrijwilligers enorm gastvrij. De organisatie was heel goed geregeld. Van aanmelding tot afronding was top verzorgd.’

Eigen (V)eerkracht met ondersteuning

Activiteit
Clienten Steunpunt Schilderswijk Moeders230
Aantal spreekuren bij Schilderswijk Moeders80
Outreachende contacten Schilderswijk Moeders303
Aantal persoonlijke begeleidingstrajecten271
Aantal huisbezoeken625
Ondersteuning bij digitale vragen113
Deelnemers Dag van de Mantelzorg55
Aantal gezinnen Duo Coaching29

Mijn cliënt is een alleenstaande moeder met twee dochters. Een dochter is 9 jaar en 1 dochter is in november te vroeg geboren. Lang heeft zij met haar baby in het ziekenhuis doorgebracht. Toen zij eenmaal thuis was, moest er veel geregeld worden zoals een urgentie voor een nieuwe woning. Ze had veel geluk en heeft een woning gekregen in Rijswijk. Door haar verhuizing naar een andere gemeente, moest ook haar uitkering worden omgezet. Een aanvraag van een uitkering duurt 8 weken. Mijn cliënt kreeg wel een klein voorschot maar dat was niet genoeg om aan het einde van de maand babymelk te kopen. Ze belde mij en met geld van noodhulp kon ik samen met mijn eigen dochter naar de winkel om melk te kopen voor dit gezin.

Een Tunesische Schilderswijk Moeder

 

Samen tegen armoede

Samen tegen armoede

In de Schilderswijk komen we dagelijks mensen tegen die in armoede leven en niet in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien. Binnen onze programma’s hebben we oog voor deze mensen en sluiten binnen onze programma’s aan met het bieden van ondersteuning om armoede te doorbreken en zetten we in op gelijke kansen, hoe groot hun portemonnee ook is.

Noodhulp

Bij de noodhulpaanvragen worden bewoners in urgente crisissituaties geholpen bij het oplossen van de meest urgente problemen. Concrete noodhulp in de vorm van het bieden van bad, bed en brood. Denk hierbij aan een vrouw die na 5 jaar onderdrukking door haar man eindelijk de stap durfde te zetten naar De Mussen om haar verhaal te doen en niet meer terug te gaan naar haar man. Of een moeder die te vroeg is bevallen van een dochter en geen geld had om babymelk te kopen. Dat kan niet wachten tot de volgende dag. Wanneer we kijken naar de behoefte van de wijkbewoners aan noodhulp in 2023, dan hebben we de meeste wijkbewoners (37%) geholpen met steun voor eten. Deze wijkbewoners steunen we niet alleen met een kleine financiële bijdrage. De Schilderswijk Moeders gaan met de gezinnen in gesprek over de financiële situatie en afhankelijk van de problematiek mogelijke toeleiding naar helpdesk geldzaken, de voedselbank of maatschappelijk werk.

Menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP)

Stichting Armoedefonds heeft vele uitgiftepunten gerealiseerd voor gratis menstruatieproducten.

Vrouwen die niet voldoende geld hebben om zelf maandverband of tampons te kopen, kunnen er gebruik van maken. Via de uitgiftepunten worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt aan jonge meiden en vrouwen.

Deelname diverse acties Armoedefonds

Een belangrijke partner in de bestrijding van Armoede is het Armoedefonds. Zij bieden directe hulp aan mensen in nood, zoals voedselpakketten, kleding en ondersteuning bij basisbehoeften. Vanuit De Mussen werken we intensief samen en naast het MUP hebben we in samenwerking met het fonds wijkbewoners kunnen ondersteunen met de volgende acties:

  • Kruidvat Health & Beautykaarten: 101 gezinnen.
  • Ik-denk-aan-jou steunpakketjes voor ouderen: 50 ouderen.
  • Schoolspullenpassen: 70 kinderen die naar de brugklas gaan.
  • WRTS programma voor kinderen in de brugklas (Studygo): 52 kinderen.
  • Covid Zelftesten voor buurtbewoners om gratis af te halen.

Kerstpakkettenactie

Dankzij fondsen konden we tijdens de kerstperiode gezinnen die leven rond de armoedegrens een kerstpakket aanbieden, waardoor zij tijdens de feestdagen iets extra’s hadden en met elkaar een gezellige kersttijd kunnen beleven zonder honger. Maar daarnaast gaat het verder: het versterkt het netwerk en de ontvangers voelden zich gesteund door buurtgenoten. Positiviteit, saamhorigheid en een hart onder de riem bieden aan wijkbewoners stonden centraal bij deze acties.

Een team van 10 toegewijde vrijwillige buurtgenoten hebben de kerstpakketten samengesteld, ingepakt en uitgedeeld. Er is aan 150 gezinnen een pakket overhandigd (in totaal 423 personen).

Mijn cliënt heeft vorig jaar eindelijk een eigen huis gekregen en bouwt nu samen met haar twee
kinderen haar eigen leven op. De omgangsregeling met haar ex partner is wel geregeld maar
verloopt heel moeilijk. Ook ontvangt de ex partner de kinderbijslag nog op zijn rekening. Hij geeft
het geld niet aan mijn cliënt waardoor zij heel weinig geld heeft om van te leven. Het kopen
van kleding, schoolspullen of eten is soms erg moeilijk. Ik help mijn cliënt om samen met het CJG te zorgen dat de kinderbijslag op haar naam komt te staan. Ook ben ik blij dat ik dit gezin een keer
kon helpen toen er geen luiers en eten meer was. 

– Een Turkse Schilderswijk Moeder-

Samen tegen armoede

Activiteiten
Deelnemers acties Armoedefonds208
Aantal acties Armoedefonds3
Gezinnen Noodhulp ontvangen20
Deelnemers kerstpakkettenactie423
Aantal cliënten Menstruatie Uitgifte Punt 110

Gezondheid, leefstijl en bewegen

Gezondheid en gelukkig zijn is het belangrijkste dat er is. Gezonde en actieve bewoners participeren meer, zijn zelfredzamer en hebben meer sociale contacten. 

Groepsconsulten

Drie jaar geleden startten buurtsportcoach Martin Breas en huisarts Loise Jacz met de eerste groepsconsulten in de Schilderswijk. Het doel was om juist die mensen te bereiken die leefstijlinterventies het hardst nodig hebben maar moeilijk te bereiken zijn. De samenwerking tussen het sociaal en medisch domein bood een effectieve oplossing: preventief werken levert meer op.

De groepsconsulten richten zich op mensen met (dreigende) diabetes en hart- en vaatziekten in de Schilderswijk. Deelnemers worden doorverwezen via diverse huisartsen en De Mussen. Tijdens de consulten begeleiden huisarts Loise Jacz, de buurtsportcoach, fysiotherapeut, diëtist, welzijnswerker en andere professionals de deelnemers naar langdurige gezondheidsverbetering. Connecties worden gelegd tussen deelnemers en gezondheidsprofessionals, ervaringsdeskundigen delen hun verhalen en er is ruimte voor persoonlijke succesverhalen. Er worden ook medische controles uitgevoerd, zoals bloeddruk- en bloedsuikermetingen.

De deelnemers krijgen tijdens de groepsconsulten meer kennis en inzicht in hun aandoeningen en leren eigen regie te nemen over hun gezondheid. Naast de huisarts dragen maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, diëtisten, apothekers en buurtsportcoaches bij. De gedeelde ervaringen en de steun van andere deelnemers verhogen de motivatie om de leefstijl aan te pakken.

Met het toenemende aantal mensen met chronische aandoeningen wordt zelfmanagement steeds belangrijker. In de multidisciplinaire groepsconsulten krijgen patiënten de tools om hun aandoeningen beter te begrijpen en hun leven en gezondheid zelf te beheren. Door ervaringen te delen en elkaar te steunen, ontstaat een netwerk van motivatie. Uit deze consulten komen vaak ervaringsdeskundigen voort die als motivators bij volgende groepsconsulten kunnen worden ingezet.

Jaarlijkse Gezondheidsmarkt

Elk jaar organiseert De Mussen, samen met diverse partners uit het sociale en medische domein, een gezondheidsmarkt in het buurtcentrum. Het doel van deze markt is om wijkbewoners te voorzien van toegankelijke en begrijpelijke informatie over gezondheid en hen te stimuleren te werken aan een gezonde leefstijl. In 2023 bezochten ruim 100 bewoners de gezondheidsmarkt, waar zij terecht konden voor informatie en lichaamsmetingen bij onder andere GGD Haaglanden, Uniek Sporten, Buurtsportcoaches, Schilderswijk Moeders, de diëtiste van Gezondheidscentrum De Koning en de Nederlandse Hartstichting. Bezoekers konden hun cholesterol, glucose, bloeddruk en BMI laten meten.

De gezondheidsmarkt werd enthousiast ontvangen door zowel bezoekers als samenwerkingspartners. Het was inspirerend om te zien hoe actief bezoekers vragen stelden over hun gezondheid. De positieve feedback van de deelnemers onderstreept het succes van de markt en bevestigt dat deze zeker voor herhaling vatbaar is.

 

Sport-O-Theek

Jong geleerd is oud gedaan: we stimuleren kinderen om actief buiten te spelen in plaats van binnen te zitten met een mobieltje. Een gezonde leefstijl start al vanaf de geboorte. We doen dit op veel verschillende manieren. Een van de initiatieven is de Sport-o-theek, waar kinderen tot en met 12 jaar allerlei buitenspeelgoed kunnen lenen om op het Meester de Bruinplein actief te spelen. Van ballen en fietsjes tot hoepels en ander buitenspeelmateriaal, er is voor ieder kind iets leuks te vinden.

In 2023 was de Sport-o-theek tussen maart en oktober elke dag open. Wekelijks maken ruim 100 kinderen gebruik van de materialen. De Sport-o-theek werd bemand door een groep betrokken moeders en vrijwilligers uit de wijk. Zij zorgen ervoor dat de kinderen het geleende speelgoed goed gebruiken en stimuleren om samen te spelen. Dit bevordert niet alleen de fysieke gezondheid, maar draagt ook bij aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden van de kinderen.

De gezonde week

Van 12 t/m 17 juni vond de Week voor de Gezonde Jeugd 2023 plaats, met als thema: Op naar een gezonde toekomst! Gedurende deze week hebben we samen met professionals, ouders en vrijwilligers diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor een gezonde leefomgeving  en leefstijl, zodat kinderen alle kansen krijgen om gezond op te groeien.

Op het Meester de Bruinplein organiseerden we, in samenwerking met de GGD Haaglanden (HAGG) een gezonde Nationale Buitenspeeldag.

Ook het Ouder- kind evenement die week, was gericht op het bevorderen van beweging bij zowel kinderen als ouders. Verschillende educatieve workshops waren leuk om aan mee te doen voor de kinderen en ouders en vergroten tegelijkertijd het bewustzijn over gezonde keuzes.

Afsluitend gingen de ouders met elkaar rond de tafel en nuttigden gezamenlijk een gezonde maaltijd op basis van de Schijf van Vijf. Voldoende inspiratie om eens anders naar eten en bewegen te kijken en laagdrempelige aanpassingen te doen tijdens het boodschappen doen!

Gezondheid, leefstijl en bewegen

Activiteit
Aantal sportactiviteiten per week28
Deelnemers sportaanbod154
Aantal voorlichtingsbijeenkomsten42
Aantal bijeenkomsten Groepsconsulten16
Deelnemers Groepsconsulten120
Deelnemers Jaarlijkse Gezondheidsmarkt100
Aantal dagdelen Sport-o-Theek154
Deelnemers Sport-o-Theek140
Deelnemers Gezonde Week80
Aantal activiteiten Sport voor Jongeren152
Deelnemers Sport voor Jongeren72
Deelnemers Kookworkshops89
Aantal kookworkshops42

Anil, deelnemer Groepsconsult: “Mijn huisarts verwees me naar het groepsconsult bij buurthuis De Mussen. Ik kampte met overgewicht, en mijn suikerwaarden zaten op de grens. Het groepsconsult voelde als een warm bad. De huisarts is er, maar dan zonder witte jas. Er zijn ook andere professionals, die je spreekt op een heel andere manier dan in een spreekkamer. Het is veel informeler, alsof goede kennissen je proberen te helpen.

De verhalen van de andere deelnemers zijn soms herkenbaar, ook daar kun je iets aan hebben. Voor mij was vooral de klik met wandelen belangrijk. Bij het groepsconsult leerde een buurtsportcoach mij over het nut, ik probeerde het en vond het heerlijk. Ik wandelde veel met mijn broer en viel in driekwart jaar tien kilo af. Ik voel mij nu stukken fitter.

Nu ga ik soms met Loïse mee om tijdens groepsconsulten mijn ervaring te delen. Ik weet als de beste dat veranderen van leefstijl niet makkelijk is, maar laat ook in levende lijve zien wat het oplevert als je de stappen durft te maken. Deze manier om risicogroepen te ondersteunen, werkt écht.”

Opgroeien en gezin

Opgroeien en gezin

Opgroeien en ontwikkelen gaat met vallen en opstaan. De Mussen draagt graag een steentje bij in iedere fase. We ondersteunen en organiseren diverse activiteiten om het veilig opgroeien en gezond ontwikkelen van kinderen en jongeren te stimuleren.

We werken preventief aan kansengelijkheid en talentontwikkeling. Binnen onze programma’s vinden wij het belangrijk om er voor het hele gezin te zijn en ook ouders te betrekken en ondersteunen in hun rol als ouder. Ook bieden we lichte laagdrempelige opvoedondersteuning. We zien dat dit steeds meer nodig is. Signalen die we steeds vaker krijgen is dat er kinderen met ontwikkelingsachterstanden op school komen. Met onze programma’s richten wij ons op het verkleinen van deze achterstanden.

Duo Coaching

‘Een samenwerking tussen formele hulpverlening en het informele steunsysteem Schilderswijk Moeders voor gezinnen’.

DUO-coaching begon in 2019 als een gezamenlijk initiatief van De Mussen en de Dienst Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning (JMO) van de Gemeente Den Haag. Het doel was om gezinnen met kinderen, die informatie, ondersteuning of hulp nodig hebben, tijdig te bereiken. De drempel voor wijkbewoners om hulp te zoeken bleek hoog en preventief werken was moeilijk voor professionals door de kloof tussen bewoners en hulpverleningsinstanties. Daarom werd DUO-coaching ontwikkeld, waarbij formele hulpverleners (gezinscoach CJG) en informele hulpverleners (de Schilderswijk Moeders) samenwerken.

DUO-coaching richt zich op het vergroten van de toegankelijkheid van (preventieve) jeugdhulp voor kinderen en ouders in kwetsbare situaties.

In 2023 werd duidelijk hoe effectief de eerdere investeringen waren. Het vertrouwen van de Schilderswijk Moeders in het CJG (nu RondomJou) groeide aanzienlijk. Steeds meer moeders vonden de weg naar het CJG, niet alleen voor wijkgezinnen, maar ook voor opvoedingsvragen over hun eigen kinderen. Het toegenomen vertrouwen bleek de sleutel voor succes.

De meeste deelnemende gezinnen werden door de Schilderswijk Moeders aangemeld. Dankzij hun vertrouwensrelatie met de gezinnen durfden zij samen de stap naar het CJG te zetten. De problematiek varieerde van jonge kinderen met gedragsstoornissen en alleenstaande moeders zonder vaste woonplaats tot gezinnen met relationele problemen. Allemaal situaties die het welzijn van kinderen beïnvloeden.

DUO Coaching heeft niet alleen geleid tot het verbeteren van het welzijn van kinderen en gezinnen, maar heeft ook een stevige basis gelegd voor vertrouwen en samenwerking tussen informele ondersteuning en formele hulpverlening. Samen met gezinnen, vrijwilligers en professionals blijven we ons inzetten om ervoor te zorgen dat iedereen de benodigde ondersteuning krijgt die ze nodig hebben.

De Schilderswijk Moeders verwoorden de samenwerking binnen Duo Coaching als volgt: 

“Ik leer heel veel van het bespreken van casussen met de gezinscoach. Ik leer nu ook het CJG veel beter kennen, waardoor ik ze ook meer leer te vertrouwen. “

“Als ik had geweten dat je zo goed werd geholpen bij het CJG, was ik veel eerder naar ze toe gegaan voor het vragen van hulp.”

“Ik had zonder het bestaan van DUO-coaching mijn clienten nooit doorverwezen naar het CJG.”

“Niet alleen mijn clienten zijn geholpen door onze gezinscoach, ik heb zelf ook hulp durven vragen voor wat er speelt binnen mijn eigen gezin.”

 

Opvoedcoach

De Opvoedcoach bij De Mussen biedt diverse ondersteuningsvormen aan gezinnen in de Schilderswijk. Wekelijks is er een spreekuur waar ouders terechtkunnen met vragen en zorgen over opvoeding, waarbij op maat gemaakte oplossingen worden gezocht. Dit resulteerde in doorverwijzingen naar partnerinstanties of directe ondersteuning door de Opvoedcoach zelf, met gemiddeld tussen de 2 en 5 ouders per week.

Daarnaast zijn in 2023 intensieve ondersteuningstrajecten opgezet met 48 gezinnen, waarbij zowel naar de kinderen als naar de ouders werd gekeken. Deze trajecten omvatten tussen de 3 tot 8 afspraken om de thuissituatie te verbeteren. 

Verder werden supportgroepen georganiseerd, waar ouders steun konden vinden bij elkaar. Voorlichtingsbijeenkomsten over opvoeding boden praktische tips aan ouders en bevorderden ouderparticipatie. Om de zes weken vond een casuïstiek overleg plaats binnen De Mussen, waarbij gezamenlijk werd besproken hoe de beste ondersteuning kon worden geboden aan kinderen en ouders die hulp zochten bij het buurtcentrum.

 

Goede start Ouder en Kind (PAO)

Binnen ons deelprogramma Goede Start Ouder en Kind van Samen Kansrijk en Gezond in de Schilderswijk wordt een aanbod ontwikkeld voor jonge gezinnen met kinderen van 0 tot 4 jaar in kwetsbare situaties.

In 2021 en 2022 is er gestart met het opbouwen van een netwerk met professionals en ervaringsdeskundigen. In dit proces is gekeken naar wat er al in de wijk aanwezig is en wat er nog nodig is in de wijk. Vanuit de twee bijeenkomsten,  georganiseerd door De Mussen in 2022 bleek het volgende:   

  • Er is behoefte aan samenwerken tussen professionals in de wijk…
  • Ouders hebben behoefte om betrokken te worden bij het ontwikkelen van een aanbod
  • Ouders en professionals weten wat er nodig is
  • We willen met elkaar aansluiten op bestaand aanbod.

In 2023 is hierop een onderzoek gevolgd in samenwerking met de Haagse Hogeschool en het LUMC onder ouders en professionals uit de Schilderswijk. Een Wereldcafé voor ouders werd georganiseerd, waarbij 51 moeders met diverse achtergronden aan verschillende gesprekstafels deelnamen. Daarnaast is een digitale enquête uitgezet onder professionals, deze is door veertien professionals van verschillende organisaties ingevuld. Bovendien vond een ontmoeting plaats tussen 35 ouders en 19 professionals, waarbij de resultaten van het Wereldcafé en de enquête werden gepresenteerd en aan gemengde gesprekstafels werden besproken. Het bleek dat er behoefte is aan een breder activiteitenaanbod voor moeders met jonge kinderen (0-4 jaar met de focus op 0-2 jaar) gericht op ontmoeting, de ontwikkeling van kinderen en samenspelen.

Ouderbetrokkenheid & Participatie

Bij De Mussen vinden we het belangrijk om te investeren in de positie en versterking van ouders, omdat dit bijdraagt aan de positieve ontwikkeling van kinderen. We besteden in onze activiteiten zowel aandacht aan de betrokkenheid van ouders bij de ontwikkeling van hun kinderen als aan hun actieve deelname in het buurtcentrum en de wijk.

Binnen de aanpak bieden we ouders op een toegankelijke manier informatie over belangrijke thema’s die spelen in het leven van hun kinderen. Zo zijn er in 2023, in samenwerking met diverse partners, voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd over onderwerpen als discriminatie en uitsluiting, diversiteit (cultuur, gender, etc.), huwelijksdwang en samenleven. Uit evaluaties bleek dat ouders de geboden informatie waardeerden en zich gesterkt voelden in hun rol als opvoeder.

Deelname van ouders aan onze activiteiten heeft een positieve invloed op hun kinderen, die hierdoor een rolmodel hebben om naar op te kijken. Kinderen leren om betrokken te zijn bij hun omgeving en een bijdrage te leveren aan de samenleving. In 2023 hebben ouders actief meegewerkt aan diverse activiteiten, zoals het maandelijkse Mussenrestaurant, de kinderkampen, de dagelijkse kinderclubs en kerstactiviteiten.

Samen met ouders en partners in de wijk zetten we ons in voor een positief opgroeiklimaat voor alle kinderen in de wijk!

 

Maatschappelijke kinderopvang en peuteropvang

Stichting Kinderopvang De Mussen biedt Peuteropvang en Buitenschoolse Opvang voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar. Ons pedagogisch beleid, de methodiek Speelplezier en de Vreedzame wijk is hierin leidend. Het afgelopen jaar stond volledig in het teken van samen spelen, samen leren, samen ontdekken en samen groeien. 

Het team bestond in 2023 uit 7 pedagogisch medewerkers die worden ondersteund door een pedagogische coach, assistenten en diverse stagiaires. We hechten veel waarde aan de voortdurende ontwikkeling van ons team en daarom volgden onze medewerkers diverse trainingen, zoals de vervolgcursus HCO – Borging van Speelplezier, Kinder-EHBO, Pedagogisch Coaching en de training Speelplezier.

Een sterke samenwerking tussen ouders, verzorgers en de opvang is van onschatbare waarde. Op die manier kunnen we samen werken aan het bieden van een positieve ontwikkelomgeving op de opvang en in de thuisomgeving. Dagelijks is er contact met ouders en verzorgers, en er worden regelmatig oudergesprekken gevoerd. Daarnaast organiseren we activiteiten voor ouders en kinderen om hen actief te betrekken bij de ontwikkeling van hun kind.

In 2023 hebben we verschillende leuke workshops, uitjes en evenementen georganiseerd, zoals een bezoek aan de kinderboerderij, het theater, de bibliotheek, het Kinderboekenmuseum, Planet Jump, De Uithof en Kidseiland. De kinderen hebben hierbij een belangrijke stem: het maandelijkse activiteitenprogramma wordt samen met hen samengesteld. Wij geloven dat kinderen zich meer thuis voelen wanneer zij actief meedenken en hun mening wordt gehoord.

 

Opgroeien en gezin

Activiteit
Aantal trajecten Duo Coaching29
Aantal trajecten Opvoedcoach48
Deelnemers Goede Start Ouder en Kind51
Deelnemers Expertmeeting Ouders en Professionals54
Aantal voorlichtingen Ouderbetrokkenheid46
Deelnemers voorlichtingen Ouderbetrokkenheid330
Kinderen Peuteropvang75
Kinderen Maatschappelijke Kinderopvang27
Kinderen activiteitengebonden Mussenoppas64
Deelnemers Ouder- en Kindactiviteiten390
Aantal Ouder- en Kindactiviteiten8
Deelnemers voorlichtingen voor jongeren110

“Geweldig! Sinds ik mijn zoontje heb moest ik echt zoeken naar een nieuw ritme waarbij ik ook mezelf tijd en ontspanning gunde. Met de Mussenoppas is dit zo gemakkelijk en fijn. Ik kan lekker sporten maar ook activiteiten bijwonen in alle rust. Daarnaast vindt mijn zoontje het geweldig; hij is gek op de dames en zij op hem. Ze zorgen zo goed voor hem. Ik vertrouw de dames ook blind.

Ik begon er mee en eindig dan ook met: geweldig!

Ontwikkeling en Educatie

Ontwikkeling & Educatie

Het bieden van kansen op ontwikkeling voor kinderen, jongeren en volwassenen is een centraal fundament voor empowerment, het ontwikkelen van zelfvertrouwen, het aangaan van contacten en toekomstperspectief. In dit hoofdstuk lichten we een aantal programma’s uit die bijdragen aan onze missie.

Zomerschool

Ook in 2023 organiseerden we de Zomerschool in de eerste twee weken van de zomervakantie voor basisschoolkinderen van De Triangel, Prinses Ireneschool en de Jan Ligthartschool. Ook hadden we een speciale Nieuwkomersklas.

Tijdens de Zomerschool krijgen kinderen een boeiend programma op basis van thema’s. In de ochtend wordt er extra aandacht besteed aan taal, lezen en woordenschat en in de middag zijn er workshops en uitstapjes. Denk aan sport, rappen, freerunnen, film maken, dansen en koken.

Kinderkunstschool

Een mooie samenwerking met het Mauritshuis is de Kinderkunstschool. Bij de Kinderkunstschool ontdekken kinderen de schilderkunst uit de tijd van Rembrandt en Vermeer, waarbij ze ook de schildertechnieken uit die periode in de praktijk leren. Daarnaast brengen ze twee bezoeken aan het Mauritshuis voor uitleg over de schilderijen in het museum. Als afsluiting maken de kinderen een zelfportret dat tentoongesteld wordt. Naast dat kinderen hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen, is het een mooie gelegenheid om ouders en kinderen, die normaal gesproken geen museum bezoeken, te betrekken bij de kunst- en cultuursector in Den Haag.

huiswerkbegeleiding

De huiswerkbegeleiding bij de Mussen is een aantal jaar geleden ontstaan toen ouders en kinderen aangaven extra ondersteuning te missen en vroegen of het mogelijk was om een extra steuntje in de rug te krijgen voor het maken, plannen en organiseren van hun huiswerk of extra uitleg voor een lastig vak. Met dank aan de betrokken fondsen, kunnen onze 25 enthousiaste vrijwilligers wekelijks huiswerkbegeleiding bieden aan 76 kinderen per week.

Dit jaar richtte de huiswerkbegeleiding zich op basisschoolleerlingen van groep 3 t/m 8. De kinderen die  deelnamen, waren stuk voor stuk gemotiveerd en enthousiast. Dit is vooral te danken aan het toegewijde en betrouwbare vrijwilligersteam, dat ervoor zorgde dat elk kind persoonlijke aandacht kreeg. Naast ondersteuning op leergebied was er ook ruimte voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Vaak deelden ze vol trots hun behaalde resultaten, zoals goede cijfers voor toetsen.

De reguliere huiswerkbegeleiding vond twee keer per week plaats na schooltijd. Naast deze groepsbegeleiding boden onze vrijwilligers ook individuele ondersteuning aan 8 kinderen per week uit het Speciaal Onderwijs. In overleg met de scholen werd afgestemd welke onderwerpen extra aandacht nodig hadden, en de kinderen kregen huiswerk mee om tijdens de begeleiding aan te werken.

Voor de jongere kinderen uit groep 3 organiseerden we een leesgroep, begeleid door twee enthousiaste vrijwilligers. Het leesplezier stond hier centraal. Er werd veel voorgelezen, er werden spelletjes met letters gespeeld, en kinderen oefenden met lezen en schrijven. Ook bij deze activiteit werd nauw aangesloten op het lesprogramma van de school.

De drijvende kracht achter deze huiswerkbegeleiding zijn de vrijwilligers, die met veel toewijding en enthousiasme de kinderen begeleiden. Hun betrokkenheid is van onschatbare waarde voor het zelfvertrouwen en de motivatie van de kinderen. 

Vrouwenacademie

De VrouwenAcademie van De Mussen richt zich op het ondersteunen van vrouwen zonder startkwalificaties of met beperkte vooruitzichten, zodat zij zich kunnen ontwikkelen en de stap naar onderwijs kunnen zetten. Het uiteindelijke doel is om deze vrouwen te helpen toewerken naar financiële onafhankelijkheid, betere kansen op de arbeidsmarkt en actieve deelname aan de samenleving.

De eerste zes maanden doorliepen de vrouwen een voortraject, waarbij ze werden begeleid door een vrijwillige mentor. Tijdens dit traject werd gewerkt aan hun voorbereiding op het volgen van een MBO-opleiding en het werken bij een leerwerkbedrijf. Ze volgden trainingen, workshops en coaching, waarbij de focus lag op het opbouwen van zelfvertrouwen, het ontwikkelen van werknemersvaardigheden, gesprekstechnieken, taalvaardigheid en het verbeteren van digitale vaardigheden. In 2023 begonnen 38 vrouwen aan opleidingen in de richtingen Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (PMK) en Verzorgende IG (VIG). Wij zijn ontzettend trots op deze vrouwen: hun doorzettingsvermogen was bewonderenswaardig, ondanks dat het een proces van vallen en opstaan was. In totaal zijn er drie klassen gestart met de opleiding, die plaatsvindt op de locatie van De Mussen.

Ontwikkeling en educatie

ActiviteitAantal bezoekers
Studenten Vrouwenacademie39
Deelnemers VrouwenKunstAtelier10
Aantal activiteiten VrouwenKunstAtelier40
Deelnemers Kinderkunstschool Mauritshuis16
Aantal activiteiten Kinderkunstschool Mauritshuis30
Deelnemers Huiswerkbegeleiding68
Deelnemers Zomerschool (2 weken)338
Deelnemers TalentenTent180
Aantal lessen TalentenTent480
Deelnemers cursusaanbod Volwassenen210
Aantal cursus activiteiten Volwassenen294
Aantal dagdelen Leer Kansen Profiel (LKP) op scholen378

“Ik kijk altijd uit naar de dinsdag, omdat ik dan naar de brei- en haakclub ga. Ik had niet gedacht dat ik dit zou leren. Ik was altijd heel druk bezig met de kinderen en het huishouden, en al die zorgen die soms niet lijken te stoppen. Maar nu heb ik eindelijk een plekje voor mezelf gevonden. Ik leer dat het oke is om de tijd voor mezelf te nemen en nieuwe dingen te leren. Het is ook niet alleen het breien dat ons hier brengt, maar ook dat we andere vrouwen ontmoeten en samen ergens naartoe werken, ook al zijn dat maar kleine stapjes.”

Financiën

Financiën

Balans 2023

Balans per 31 december 2023
ACTIVA31-12-202331-12-2022PASSIVA
31-12-202331-12-2022
Vlottende activaStichtingsvermogen € 77.020 € 71.149
Vorderingen € 318.342 € 213.634
Nog te ontvangen subsidies, bijdragen en subsidies€ 495.318€ 426.855Kortlopende schulden
Liquide middelen€ 179.333€ 441.785 Crediteuren € 21.159 € 76.967
€ 992.993€ 1.082.274 Belastingen en premies sociale verzekeringen€ 103.521€ 94.283
Terugbetalingsverplichting subsidies en nog te besteden subsidies€ 337.624€ 140.946
Overige schulden en overlopende passiva€ 453.669€ 698.929
€ 915.973€ 1.011.125
€ 992.993€ 1.082.274€ 992.993€ 1.082.274

Staat van baten en lasten 2023

20232022
Baten
Subsidies Gemeente Den Haag € 1.011.570 € 1.189.161
Overige projectsubsidies € 1.122.824 € 1.121.574
Overige baten € 271.246 € 200.635
€ 2.405.640 € 2.511.370
Lasten
Personeelskosten € 1.250.032 € 1.173.674
Huisvestingskosten € 315.302 € 329.884
Organisatiekosten € 89.681 € 99.599
Activiteits-/projectkosten € 742.852 € 868.694
Overige baten en lasten € 1.902 € 915
€ 2.399.769 € 2.472.766
Resultaat € 5.871 € 38.604